Minsk, Valko-Venäjän pääkaupunki on 2014 IIHF Jääkiekon maailmanmestaruuskisojen isäntäkaupunki

Valko-Venäjä voitti jääkiekon maailmanmestaruuskisojen isännyyden 75 äänellä, Unkari sai 24, Latvia 3 ja Ukraina 3 ääntä. Kisojen budjetti on 11,4 Miljoonaa euroa.

Kisojen virallisena matkanjärjestäjänä toimii valtiollinen Centr Kurort matkatoimisto, joka on myöntänyt Aikamatkat Oy:lle pääagenttioikeudet Suomessa.

Kisojen pelipaikat

Kisat pelataan kahdella eri hallilla. Näistä suurin ja modernein Minsk-Arena on vuonna 2010 avattu monikäyttöinen neljän rakennuksen kokonaisuus, jonka ytimen muodostaa urheilu- ja kulttuurihalli. Hallin katsojakapasiteetti on noin 15 000 henkeä ja parhaiten halli tunnetaan Dinamo Minskin kotiareenana sekä konserttipaikkana. Minsk-Arenan kokonaisuuteen kuuluu myös monitoimihallin eteläpuolella sijaitsevat 2 000 katsojan velodromi 3 000 katsojan luistelustadion ja 1 080 ajoneuvon pysäköintihalli. Halli sijaitsee kaupungin luoteisosassa, noin 25 min bussimatkan päässä ydinkeskustasta.
Toinen ottelupaikoista, Chizhovka-areena, sijaitsee kaupungin kaakkoispuolella. Halli on valmistunut loppuvuodesta 2013 ja katsojakapasiteetti on 9600 henkeä. Suomi ei pelaa tässä hallissa.
 

Minsk Arena

Majoitus

Kaikki Minskin 30 hotellia ovat valmiina vastaanottamaan yli 5000 kisavierasta ja lisää majoituskapasiteettia valmistuu kevääksi. Minskin tasokkaimmat  5-4 tähden hotellit ovat Europe, Minsk, Crowne PlazaVictoria ja vastikään valmistunut President hotelli. Parhaimmat hotellit ovat varattu VIP vieraille, joukkueille, tuomareille, medialle ja IIHF:n edustajille. 

.

Hotel Europe

Kisaturisteille Minsk tarjoaa huokeaa majoitusta 3 tähden hotelleissa sekä vasta valmistuneessa kisakylän huoneistoissa, josta tulee kisojen jälkeen opiskelija-asuntola. Kisakylän läheisyydessä tulee olemaan oluttelttoja, ravintoloita, diskoja ja konsertteja. 

Student Village

Liikenneyhteydet kisojen aikana

Kisoja varten Minskin kansainväliselle kentälle rakennetaan ylimääräinen kiitorata ja maansisäisiä moottoriteitä levennettään nelikaistaisiksi. Tämän lisäksi rakennetaan uusia metroasemia ja otetaan käyttöön uusia lähijunayhteyksiä. 

Suomesta Minskiin saa suoria lentoja ainoastaan Belavia-lentoyhtiön kautta. Edullisinta on lentää Air Balticilla Vilnaan tai Riikaan ja jatkaa sieltä matkaa bussilla tai junalla.

Minsk National Airport

Viisumivapaus 

Kisojen aikana vallitsee viisumivapaus 25.4.-31.5.2014. Matkustajilla tulee olla kuitenkin voimassaoleva passi. Henkilökortti ei käy matkustusasiakirjana!

Turvallisuus

Valko-Venäjä on erittäin turvallinen maa, eikä siellä ole koskaan esiintynyt terrorismia. Rikollisuus maassa on vähäistä. Valkovenäläiset ovat vieraanvaraisia ja suvaitsevaisia. Urheilutapahtun aikana kaupungissa tulee olemaan tehostetut turvatoimet. 

Kielitaito

Valko-Venäjän opetusministeriö on palkannut kisaturistien avuksi nuoria englanninkielen taitoisia vapaaehtoisia kisavieraiden avuksi. Maan virallinen kieli on venäjä ja valko-venäjä. Myös Aikamatkat Oy on värvännyt suomenkielisiä matkanjohtajia suomifanien avuksi. 

Liput

Kisojen kulku on sama kuten vuosien 2012 ja 2013 maailmanmestaruuskisoissa. Yhteensä 16 joukkuetta osallistuvat alkusarjan karsintoihin kahdessa 8 joukkueen ryhmässä. Karsintojen jälkeen neljä parasta joukkuetta kustakin tiimistä jatkaa välieriin ja sitä kautta finaaliin. 

Kisalippujen hinta lippuluukulta ostettuna maksaa 6-400 €/peli.

Alkusarjan ryhmät 

  Ryhmä A (Chizhovka Arena)   Ryhmä B (Minsk Arena)
Sweden Ruotsi Finland Suomi
Czech Republic Tsekki Russia Venäjä
Canada Kanada USA USA
Slovakia Slovakia Switzerland Sveitsi
Norway Norja Germany Saksa
Denmark Tanska Latvia Latvia
France Ranska Belarus Valko-Venäjä
Italy Italia Kazakhstan Kazakhstan

 

Virallinen kisamaskotti

2014 IIHF World Championship mascotSuunnitellukilpailun kisojen maskotiksi voitti Vitaly Ortyukh Valko-Venäjää symboloivalla visentillä, eli Euroopan biisonilla. Maskotti ristittiin Volatiksi, joka slaavilaisessa mytologiassa tarkoittaa urheaa soturia. 

Kisojen tunnuslause on "Enjoy the Moment Together!"

 

 

 

 

 

 

Valko-Venäjä matkakohteena

Valko-Venäjä on kiehtova matkailukohde ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa historiasta, kulttuurista tai muuten kaupunkilomailusta kiinnostuneille. Valko-Venäjä on ollut historian aikana osa Puolaa, Liettuaa, Venäjää, Saksaa, Neuvostoliittoa. Värikkäästä ja sotaisasta historiasta muistuttavat useat linnoitukset ja monumentit. Maa on taloudellisesti vakaa monipuolisen teollisuuden ja tehokkaan maatalouden ansiosta. Valko-Venäjällä sijaitsee myös paljon kansainvälisestikin merkittäviä IT-alan yrityksiä.  

Hintataso maassa on todella edullinen - taksilla ajaminen on käytännössä ilmaista ja illallisen ruokajuomineen saa käytännössä 15 eurolla. Toki kaupungista löytyy myös kalliimpia ruokapaikkoja. Keskipalkka esim. Minskissä on 300-500 € euron luokkaa. Talous kehittyy kovaa vauhtia ja elintaso kasvaa vuosi vuodelta. 

Paikalliset ihmiset ovat sydämellisiä ja vieraanvaraisia. Suomalaisten tavoin he ovat kiekkohullua kansaa ja todella ylpeitä kisaisännyydestä.

Sanomattakin selvää, että toukokuussa 2014 pelataan tunnelmaltaan todella upeat kisat!

 

Timetravels - Aikamatkat